Οι 25 ωρες του Γιωργου Ιατριδη

Τι θα γινόταν αν η εβδομάδα είχε 8 μέρες; Πως θα ήταν αν η Κυριακή δεν ήταν αργία; Αν είχαμε ένα χρόνο μόνο νύχτα και ένα χρόνο μόνο μέρα; Η’ αν υπήρχε μία 25η ώρα, πού θα χρησίμευε και τι θα εκπροσωπούσε; Οι πρώτες απορίες δεν ξέρω αν θα μας λυθούν ποτέ όμως στην τελευταία κατάλληλος να μας απαντήσει είναι ο εμπνευστής του ομότιτλου project Γιώργος Ιατρίδης.

Processed with VSCOcam with se3 preset

Γεννημένος στην Αθήνα το 1988, ασχολείται με τη λογοτεχνία και ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, αρθρογραφεί και έχει το δικό του Blog με τίτλο updot.gr, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο, αλλά δεν αποκαλεί τον εαυτό του συγγραφέα..(ακόμα)

Δημιουργός της “25ης ώρας”. Ποια ήταν η ανάγκη σου για αυτό το project και τι σημαίνει ακριβώς;

Η αγάπη μου για την ανοιχτή λογοτεχνία. Υποστηρίζω και επικροτώ όλες τις προσπάθειες ανοιχτής λογοτεχνίας που συμβαίνουν κατά καιρούς, οπότε ήταν κάτι σαν φυσικό επακόλουθο να δημιουργήσω κάτι δικό μου.

Όπως γράφω και στην δικιά μου εκδοχή, “η 25η ώρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ώρα έξω από την ρουτίνα, έξω από τα καλούπια και τα πρότυπα, έξω από τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις. Έξω από οτιδήποτε μας βαραίνει. Εκεί όπου οι νόμοι της φύσης καταργούνται κι οι σεληνιακοί κύκλοι παύουν να υπάρχουν. Εκεί όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε τι θα πει ρολόι, κι αντί για χτύπους ρολογιού, μετράνε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς.”

Πως μπορεί να συμμετέχει κάποιος στην “25η ώρα” και γιατί;

Γράφει ένα κείμενο, όπου αυτό είναι είτε πεζό, είτε διήγημα, είτε στίχος, είτε ποίημα, είπε απλά ένα tweet, με θέμα φυσικά την 25ηώρα -όπως την μεταφράζει ο κάθε ένας- και μου στέλνει την συμμετοχή του με email. Ακόμη, μια φωτογραφία που να ταιριάζει με την ιστορία και λίγα λόγια για αυτόν. Έπειτα από λίγες μέρες του στέλνω απάντηση και του λέω την ακριβή ημέρα δημοσίευσης.

Μου αρέσει το γιατί σου! Αρχικά για προβολή, υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα καθημερινά στο blog. Δεύτερον, μπορεί κάποιος να θέλει να προβάλλει σκέψεις του και να μην έχει τρόπο, πολλοί είναι εκείνοι που μου έχουν πει πως αυτή είναι η πρώτη τους ανάρτηση. Και τέλος, αν απλά είναι υποστηρικτής των συλλογικών έργων.

Ποιο είναι το κίνητρό σου για να γράψεις;

Μικρός αντιμετώπιζα πολλές μαθησιακές δυσκολίες και γενικά τα γράμματα έμοιαζαν –και μοιάζουν- σαν εμπόδια για εμένα. Το κίνητρο μου είναι να προσπαθώ να νικήσω τους φόβους μου.

Θεωρείς πως ο συγγραφέας πρέπει να ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και να την προσαρμόζει στη δουλειά του ή το επάγγελμα αυτό είναι από τα λίγα που μπορούν να διατηρήσουν την ρομαντική πλευρά τους;

Είμαι λάτρης όπως έχεις καταλάβει των νέων τεχνολογικών μέσων, μιας και διευκολύνουν κατά πολύ όχι μόνο την δουλειά του συγγραφέα, αλλά και την πλειοψηφία των επαγγελμάτων. Αρχικά, ανέξοδα και χωρίς κόπο κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ένα blog και να αναρτεί τα κείμενά του, και να προσελκύει κόσμο από όλες τις μεριές του πλανήτη. Έπειτα, υπάρχουν τεράστια εργαλεία που μπορεί κάποιος να έχει στην διάθεσή του. Το πιο απλό είναι το Word, δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να γράφει σε γραφομηχανή ή ακόμα και στο χαρτί, ενώ υπάρχουν προγράμματα επεξεργασίας κειμένου.

Processed with VSCOcam with se3 preset

Η συγγραφή έχει ισχύ και επιρροή στον κόσμο; Θεωρείς πως τα social media έχουν βοηθήσει ή όχι αυτόν τον κλάδο;

Η συγγραφή δεν θα πάψει ποτέ να απασχολεί τον κόσμο. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ο άνθρωπος θα αναζητά πάντα έμπνευση, να γράφει για αυτό που τον απασχολεί. Από την μικρή μου εμπειρία πιστεύω πως εν γένει η γραφή, σου προσφέρει μια έκρηξη αδρεναλίνης, μια εσωτερική τέρψη, αλλά και ένα αίσθημα έκφρασης όπου σε απελευθερώνει από τα προβλήματά σου.

Σαφώς και έχουν βοηθήσει αυτόν τον κλάδο. Ένα συστατικό από την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του 25thHour project, είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Διαδίδεται πολύ πιο γρήγορα η είδηση, και αυτό είναι καλό.

Ποια θεωρείς την πιο ενημερωμένη και όμορφη βιβλιοθήκη που υπάρχει;
Θα πω την βιβλιοθήκη που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου. Είναι ένας μικρός και ζεστός χώρος στο Παλαιό Φάληρο, όπου στεγάζει αρκετούς τίτλους. Προσωπικά την επισκέπτομαι μια φορά τον μήνα, μιας και η ανάγνωση πολλών βιβλίων είναι ακριβό χόμπι.

Ποια κριτήρια πρέπει να κοιτάζει κάποιος για να διαβάσει ένα βιβλίο;

Νομίζω πως το παν είναι να του αρέσει το θέμα. Έτσι λειτουργώ εγώ, επίσης τα τελευταία 2 χρόνια υποστηρίζω τους νέους Έλληνες συγγραφείς.

Αγαπημένος σου συγγραφέας και βιβλίο που θα έπρεπε όλοι να διαβάσουμε;
Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ασκητική του.

1 (Custom)

Τι μπορεί να διαβάσει κάποιος στο updot.gr;

Στίχους, διηγήματα, άρθρα, και μια προδημοσίευση του βιβλίου μου που θα βγει σε λίγο καιρό. Ακόμα, αποσπάσματα από ενδιαφέροντα βιβλία κι ίσως το πιο παράξενο ερωτηματολόγιο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Φωτογραφίες: Χάρης Κανελλόπουλος

facebook.com/giorgos.iatridis

https://twitter.com/iatridisg

http://updot.gr/

Το Just Follow δεν είναι τίποτα παραπάνω από ότι προδίδει ο τίτλος. Η Νίκη Ξημέρη, ραδιοφωνική παραγωγός, dj, πρώην παρουσιάστρια του MTV, μέλος του TEDxHeraklion team, συντάκτρια, απόφοιτος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στα Media, χορεύτρια (κλασσικού και σύγρονου), λάτρης της φωτογραφίας κατ'επέκταση και του Instagram και του Flickr, συλλέκτης παπουτσιών και καταναλωτής των περισσότερων αχινών, αβοκάντο και λωτών στην Ελλάδα σου ζητάει να την ακολουθήσεις παντού. Ακόμα και στη 12η μετακόμισή της (μέσα σε 13 χρόνια). Και φυσικά έχει παντού τη μικρή της Bellie (ένα από τα τρία σκυλιά της) που ακούει και στο Πελαγία και στο TEDa (επίσημα η μασκότ του TEDxHer).

Be first to comment